Wykonanie
Maliny, tak jak
truskawki, ze względu na niską kaloryczność, można jeść bez umiaru.W diecie ubogokalorycznej można stosować
maliny w celu oczyszczenia układu pokarmowego z zalegających, niestrawionych resztek pokarmu. W diecie strukturalnej natomiast,
maliny można zastosować w celu wzmocnienia hormonalnego. Należy wystrzegać się ich w przypadku chorób układu moczowego i nerek ponieważ
owoc ten ma dużą ilość puryny (substancja macierzysta kwasu moczowego). Puryna jest składnikiem, który musi być unikany przez osoby chore, np. podagrę (dna moczowa). Jest to choroba polegająca na nadmiernym gromadzeniu kwasu moczowego we
krwi, który odkłada się w mięśniach i stawach powodują stany zapalne. Produkty bogate w purynę, to:
ryby,
kawa, mocna
herbata,
parówki, konserwy, marynaty.Właściwości
malin:mają właściwości rozkurczowełagodzą
bóle menstruacyjnezawierają substancje podobne do aspiryny dlatego działają przeciwzapalnie i przeciwbólowoobniżają gorączkę,dzięki temu, że posiadają w sobie dużo błonnika, spożywanie ich zmniejsza ryzyko nowotworu jelitagrubego, prostaty i trzustki.Wartości odżywcze w 100 g
malin:Energia – 29 kcal
Białko - 1,3 gTłuszcze – 0 , 3 gWęglowodany – 12 gBłonnik – 6 , 7 g
Maliny, poza tym, że są niskokaloryczne, zawierają wiele składników odżywczych oraz wpływają na naszą kondycję zdrowotną to świetnie smakują i są niedrogie w sezonie. Poza sezonem możemy spożywać przygotowane z nich
przetwory tj.
dżemy, czy
soki, które nas wzmocnią w dniach jesiennej chlapy.