Wykonanie
Odświeżyłam swój zakwas i wyszło mu to zdecydowanie na dobre :) Przy okazji został także ochrzczony - od kilku dni nosi imię GustaF. Ponieważ Gustaf rósł jak szalony w końcu postanowiłam spróbować swoich sił w tworzeniu przepisu na
chleb.
Wynikiem mojej kombinatoryki jest zgrabny i bardzo smaczny
chleb pleciony.Najlepszy oczywiście zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepły, ale i nadal miękki w środku i chrupiący na zewnątrz drugiego dnia.Zapraszam do wypróbowania!PLECIONY
CHLEB NA ZAKWASIESkładniki:- 300 g zakwasu żytniego- 150 g
mąki żytniej- 280 g
mąki pszennej chlebowej- 220 ml letniej
wody (wartość ta jest orientacyjna - niektóre
mąki potrzebują mniej lub więcej
wody)- 1 płaska łyżka
soli- 0,5 łyżeczki
drożdży instant (można pominąć)
Przygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami.Ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 części (3/4 i 1/4 ciasta). Każdą z części podzielić na 3 kawałki i uformować z nich wałki. Wałki zapleść ze sobą w warkocze. Większy warkocz położyć na dole, a mniejszy (krótszy) na nim. Lekko przygnieść ciasto, aby warkocze zlepiły się ze sobą.Tak uformowany
chleb przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 2,5 h). Wyrośnięty
chleb posmarować
wodą i posypać
makiem lub nasionami wedle upodobań.Piec przez 10 min. w temperaturze 230 stopni (lekko spryskać ścianki piekarnika
wodą, aby wytworzyła się para), następnie 10 min. w 200 stopniach, a
potem kolejne około 40 min. w 180 stopniach (gdyby
chleb zbyt szybko się rumienił można zmniejszyć temperaturę nawet do 150 stopni i dodatkowo przykryć wierzch
chleba folią lub papierem do pieczenia).Studzić na kratce.
SMACZNEGO!