ßßß Cookit - przepis na MIESZANY CHLEB NA ZAKWASIE Z CZARNUSZKĄ

MIESZANY CHLEB NA ZAKWASIE Z CZARNUSZKĄ

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten chleb pochodzi z Pracowni Wypieków i jest to podobno najłatwiejszy chleb żytni. Faktycznie - robi się go bardzo łatwo, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i... czekać :) To czekanie jest (tak jak i w przypadku innych chlebów na zakwasie) najtrudniejsze... Oryginalnie w przepisie używana jest wyłącznie mąka żytnia, ja użyłam mąki żytniej do zakwasu oraz zaczynu, natomiast do ciasta właściwego wsypałam mąkę pszenną. Przyznaję się bez bicia, że kiepsko wymieszałam składniki (na początku łyżką, potem odrobinę rękami) - widać to w przekroju chleba, który ma... łatki ;) Nie mniej chleb jest smaczny i bardzo polecam go do zrobienia!
dzień wcześniej - zaczyn:
- 1 łyżka zakwasu żytniego
- 150 ml wody w temp. pokojowej
- 150 g mąki żytniej chlebowej
ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 380 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki drożdży instant (można pominąć, gdy nasz zakwas jest mocny)
- 200 ml wody w temp. pokojowej
- czarnuszka
Przygotowanie:
Dzień przed planowanym pieczeniem chleba robimy zaczyn - mieszamy łyżką: zakwas, wodę i mąkę. Zaczyn będzie bardzo gęsty. Tak przygotowaną mieszaninę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-18 godzin.
Po upływie tego czasu możemy zabrać się do pieczenia chleba.
Przygotowujemy ciasto właściwe - mieszamy cały zaczyn z resztą składników ciasta. Ciasto przekładamy do keksówki (26x30cm) i posypujemy czarnuszką lub formujemy w kulę i wkładamy do koszyka wysypanego mąką i ziarnami czarnuszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (2-6h, u mnie około 4h).
Chleb przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąkę (jeśli wyrastał w koszyku) lub wstawiamy w keksówce do zimnego piekarnika. Przez 30 min. chleb pieczemy w temperaturze 230 stopni, następne 30 min. w zmniejszonej temperaturze: 210 stopni.
SMACZNEGO! :)
Źródło:http://zpasjawkuchni.blogspot.com/2013/10/mieszany-chleb-na-zakwasie-z-czarnuszka.html