Wykonanie
Przepis na ten
chleb pochodzi z Pracowni Wypieków i jest to podobno najłatwiejszy
chleb żytni. Faktycznie - robi się go bardzo łatwo, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i... czekać :) To czekanie jest (tak jak i w przypadku innych
chlebów na zakwasie) najtrudniejsze... Oryginalnie w przepisie używana jest wyłącznie
mąka żytnia, ja użyłam
mąki żytniej do zakwasu oraz zaczynu, natomiast do ciasta właściwego wsypałam
mąkę pszenną. Przyznaję się bez bicia, że kiepsko wymieszałam składniki (na początku łyżką,
potem odrobinę rękami) - widać to w przekroju
chleba, który ma... łatki ;) Nie mniej
chleb jest smaczny i bardzo polecam go do zrobienia!dzień wcześniej - zaczyn:- 1 łyżka zakwasu żytniego- 150 ml
wody w temp. pokojowej- 150 g
mąki żytniej chlebowejciasto właściwe:- cały zaczyn- 380 g
mąki pszennej chlebowej- 1,5 łyżeczki
soli- 0,5 łyżeczki
drożdży instant (można pominąć, gdy nasz zakwas jest mocny)- 200 ml
wody w temp. pokojowej-
czarnuszkaPrzygotowanie:Dzień przed planowanym pieczeniem
chleba robimy zaczyn - mieszamy łyżką: zakwas,
wodę i
mąkę. Zaczyn będzie bardzo gęsty. Tak przygotowaną mieszaninę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-18 godzin.Po upływie tego czasu możemy zabrać się do pieczenia
chleba.Przygotowujemy ciasto właściwe - mieszamy cały zaczyn z resztą składników ciasta. Ciasto przekładamy do keksówki (26x30cm) i posypujemy
czarnuszką lub formujemy w kulę i wkładamy do koszyka wysypanego
mąką i ziarnami
czarnuszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (2-6h, u mnie około 4h).
Chleb przekładamy na blachę wysmarowaną
masłem i wysypaną
mąkę (jeśli wyrastał w koszyku) lub wstawiamy w keksówce do zimnego piekarnika. Przez 30 min.
chleb pieczemy w temperaturze 230 stopni, następne 30 min. w zmniejszonej temperaturze: 210 stopni.
SMACZNEGO! :)