ßßß
Przygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni (góra-dół).Wszystkie składniki na spód sernika wkładamy do miski i wyrabiamy palcami jak na kruszonkę.Wysypujemy nimi spód tortownicy 18 cm (jeśli mamy nieszczelną tortownicę należy spód wyłożyć papierem do pieczenia pozostawiając jej spory zapas na brzegach, a następnie zapiąć obręcz- papier przykrywający spód formy będzie wypuszczony na zewnątrz)Spód podpiekamy do zarumienienia (około 15 min.) i odstawiamy do przestudzenia.Tortownicę owijamy folią aluminiową.Twaróg mielimy (lub przeciskamy przez sitko) przynajmniej dwukrotnie.Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z kremówką i pozostawiamy do ostudzenia.Do miski z twarogiem dodajemy mascarpone, miksujemy około 1 min. aby sery się połączyły.Dodajemy mąkę i cukier. Miksujemy kolejną minutę.Dodajemy po 1 jajku, miksujemy po 30 sek. po każdym dodaniu jajka.Dodajemy ostudzoną czekoladę z kremówką.Masę wylewamy na ostudzony spód ciasta.Na masę wykładamy śliwki (lub inne owoce - cudowne połączenie z tym sernikiem to maliny!).Tortownicę wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy wrzątek.Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 min w temp. 175 stopni, a następnie 45 min. w 120 stopniach.Sernik studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika, potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Przed zdjęciem obręczy należy delikatnie odkroić brzegi sernika nożem.SMACZNEGO! :)