Kochani z braku czasu nie zdążyłam dodać makowca, który gościł na tegorocznym świątecznym stole. Ciasto bardzo pyszne jak równiż bardzo ładnie się prezentujące.Ciasto:15 dag margaryny8 jajek25 dag cukru pudru2 łyżki kakao10 dag miodu3 łyżki mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka proszku do pieczenia30 dag makuWykonanie:Mak sparzyć i zmielić dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku oraz miód, mak, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do dobrze utartejmasy dodać ubite białka i wszystko delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do przygotowanej formy 32x21, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. godziny.Masa budyniowa:40 dag masła30 dag cukruopakowanie budyniu śmietankowego1/2 litra mlekaWykonanie:Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Masło dobrze utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając dokładnie połączyć z wystudzonym budyniem.Dodatkowo:2 zielone galaretki ( u mnie szafirowe)2 paczki podłużnych biszkoptówpolewa czekoladowaWykonanie:Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Upieczone i wystudzone ciasto ;przekroić na 2 blaty. Pierwszą część ciasta posmarować połową masy. Następnie ułożyć paski biszkoptów i w wolne miejsca zalać tężejącą galaretką. Gdy galaretka całkowicie stężeje, rozsmarować na niej pozostała masę i położyć drugi blat ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową.Smacznego!