Wykonanie
Ten przepis mam już od dawna, nawet już nie wiem skąd. Ponieważ w spiżarni leżało od dawna większość składników, więc postanowiłam przypomnieć domownikom jego smak. Zniknęło bardzo szybko. Polecam i wam przypomnieć sobie stare
maki.
Warstwa ICiasto:3 szklanki
mąki1
margaryna3 łyżki
cukru5
żółtek3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoWykonanie:Składniki na ciasto zagnieść 1/3 ciasta zamrozić, resztę przez pół godziny. oziębić w lodówce po czym rozwałkować i wyłożyć na blaszce 21x32.Warstwa IIMasa serowa:1 kg
twarogu2 budy nie
śmietankowe3/4 szklanka
cukru pudru1/2 kostki
masłaWykonanie:
Twaróg zemleć 3
razy. Składniki na masę
serową połączyć,
masło rozpuścić, dodawać po trochę wszystkie składniki i ucierać aż będzie gładka masa. Wyłożyć na ciasto.Warstwa IIIO wocowa:1 puszka
brzoskwiń lub
ananasów.Wykonanie:
Ananasy lub
brzoskwinie osączyć pokroić w plastry i rozłożyć na warstwie serowej.Warstwa IVMasa makowa:1 szklanka
cukru pudru2 szklanki
maku5
białekłyżka
mąki ziemniaczanej10 dkg wiórek
kokosowychłyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Mak sparzyć i przemielić przez maszynkę, dodać wszystkie składniki i wymieszać. Z
białek ubijamy pianę i łączymy ją z
makiem. Należy dokładnie wymieszać. Masę wykładamy na warstwę
owocową a następnie na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta na grubych otworach. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. na ok. godz. Upieczone i wystudzone cisto możemy posypać
cukrem pudrem .Smacznego!