Wykonanie
Na czwarte urodziny mojej siostrzenicy postanowiliśmy zrobić niespodziankę i upiec wyjątkowy tort. Koncepcje były różne ale jedna szczególnie nam się spodobała. Była to imitacja morza podczas zachodu słońca z syrenką na kokosowej wyspie, w towarzystwie delfinka. Solenizantka była zachwycona, goście również.
Biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1
kisiel wiśniowy lub
truskawkowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić utrwalić
cukrem, następnie nie przerywając ubijania dodać
żółtka. Następnie delikatnie wmieszać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia oraz
kisielem. Upiec. Po wystygnięciu przekroić na dwa blaty.Wkładka orzechowa:4
białka2
żółtka10 dag
cukru10 dag
orzechów mielonych5 dag
kokosu1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżeczka proszku dopieczeniaWykonanie:
Białka ubić, utrwalić
cukrem, następnie dodać
żółtka i wszystkie pozostałe składniki. Upiec.Masa śmietanowa:330 ml.
śmietany kremówki2
galaretki brzoskwiniowe1 puszka
brzoskwińWykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej
wody.
Brzoskwinie pokroić w kostkę.
Śmietanę ubić, połączyć z chłodną
galaretką oraz
brzoskwiniami.Masa budyniowa:1/2 litra
mleka1
budyń śmietankowy3/4 szklanki
cukru2
żółtka1
masłoWykonanie:Z
mleka,
cukru,
żółtek oraz proszku budyniowego ugotować
budyń. Wystudzić.
Masło spienić i połączyć z wystudzonym
budyniem. Część masy odłożyć do posmarowania
boków i części góryPrzełożenie i dekoracje
tortu:
Biszkopt, masa śmietankowa, wkładka orzechowa,
biszkopt. Boki i część górnej powierzchni
tortu posmarowałam cienko masą budyniową. Boki obsypałam pokruszonymi opłatkami. Fale morskie zrobiłam z różowego lukru.( W miejscu gdzie polałam
lukier nie smarowałam masy.) Pozostałą część
tortu posypałam kolorowym
kokosem Wstawiłam własnoręcznie zrobioną
palmę, na kokosowej wyspie ułożyłam laleczkę syrenkę oraz delfinka.Smacznego!