Wykonanie
Kochani już kiedyś wspominałam że lubię zbierać różne przepisy, a ta strona motywuje mnie do ich testowania. Dzisiejszy przepis pochodzi z Kropki TV i muszę go pochwalić, ponieważ ciasto bardzo smakowało wszystkim domownikom i
mieli ochotę na więcej. Ja jednak następnym razem dała bym trochę mniej
cukru. Ale reszta jest ok.
Składniki:1 kg twardych
gruszek5 dużych jaj1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy2 szklanki
mąki1 kostka
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
gorzka czekolada10 dag
orzechówWykonanie:
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
Masło roztopić.
Czekoladę i
orzechy drobno posiekać.
Jaja ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodawać porcjami
mąkę z proszkiem. Pod koniec wlać ciepły tłuszcz, dodać
czekoladę i
orzechy. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem blachy lub tortownicy. Ułożyć na nim
gruszki ( grzbietami do góry ). Piec ok 1 godz. w 180 °CSmacznego!