Wykonanie
Składniki:2
owoce mango50 g
masła30 g
brązowego cukru trzcinowego120 g
płatków owsianych200 g gęstego
serka homogenizowanego200 g
śmietankisok z połowy
cytryny4 łyżki klarownego
mioduPrzygotowanie:Aby przygotować
owoce mango, należy poodcinać grubsze "brzuszki" z obu stron pestki, następnie nożem zrobić na obydwu z nich głębokie nacięcia we wzór w kratkę, dzieląc w ten sposób miąższ na małe kostki. Wypchnąć skórkę, wywracając połówki do góry i delikatnie powyjmować nożykiem kostki do miski.W rondelku stopić
masło wraz z
cukrem i dodać
płatki. Prażyć na średnim ogniu przez 4-5 min, ciągle mieszając, aż
płatki się przyrumienią na złoto. Pozostawić do ostygnięcia.W misce połączyć kremowy
serek ze
śmietanką, dodać
sok z cytryny i dwie łyżki
miodu; dokładnie wymieszać. Przyrumienione
płatki nałożyć do osobnych miseczek i przykryć warstwą przygotowanego kremu i kostkami
mango. Polać z wierzchu resztą
miodu. Podawać zaraz po przyrządzeniu.