ßßß Cookit - przepis na kopiec kreta

kopiec kreta

nazwa

Wykonanie

Tadaaam!!
Taka sytuacja...jakże pyszna, onomnom, chciałoby się....pomlaskać;p
To był piękny, słoneczny dzień, bardzoo smaczny, właśnie popijam drinka z oliwką....no bosko:D
Z ciastem związana jest pewna historia, dlatego musiało ono powstać na dziś, o co chooodzi, to już mniej ważne, najważniejsze, że wyszło pysznie!
Mam nadzieję, że Wam się spodoba ;p Pierwszy raz w życiu robiłam TO ciasto, trzeci raz je jadłam....szaleństwo;p
Nie jest takie czasochłonne na jakie wygląda, nie jest też słodkie, choć autorka przepisu twierdzi, że niby bardzooo, ale jak dla mnie wcale! Zwłaszcza, że ja nie słodzę niczego, jest w sam raz!:D
Przygotowanie: 45 min pieczenie + ubijanie
Koszt: wszystko miałam/ około 20 zł
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru trzcinowego
250 g masła
330 g jogurtu naturalnego
5 łyżek kakao Wedel
500 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru waniliowego
3 banany/ u mnie 2 , 5
sok z cytryny do okraszenia bananów
pół opakowania gorzkiej czekolady dobrej jakości
szczypta cynamonu / ode mnie
Wyjmuję wszystko co potrzebne z lodówki, oprócz śmietany.
Białka oddzielam od żółtek.
Masło ucieram z cukrem i żółtkami. Stopniowo dolewam jogurt cały czas miksuję.
SUCHE składniki łączę ze sobą, mąkę przesiewam najpierw! Dodaję suche składniki i miksuję, można też wymieszać....ja zmiksowałam i domieszałam silikonową łychą.
Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do wcześniej uzyskanej masy, tylko delikatnie, żeby nie opadła, ja dodawałam ją partiami.
UWAGA - nim dodałam białka do ciasta, wydawało mi się ono jakby było z plasteliny, dosyć "twarde", ale spokojnie, białka jakby je zmiękczają/ Wiem, wiem, śmieszne pewnie, ale piszę od razu co BYŁO..
Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję masłem i wlewam do niej ciasto.Wkładam formę do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni góra- dół, na środkową półkę. Piekę do 50 minut / u mnie 45 minut i test suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.
W tym czasie kroję banany na plasterki, skrapiam je sokiem z cytryny i odstawiam na chwilę.
Wracając do ciasta. Należy odkroić jego wierzch, pozostawić boki i wydrążyć środek. Pokruszyć.
Do środka ciasta wkładam plasterki banana, jeden obok drugiego.
UBIJAM śmietanę, do której na koniec dodaję 3 łyżki cukru trzcinowego ORAZ pokruszoną czekoladę - zrobiłam to niedbale i cynamon.
Śmietaną przykrywam banany, formuję z niej jakby górkę. Odciętym kapeluszem ciasta i jego środek posypuję śmietanę, tworząc kopiec.
Wstawiam ciasto na całą noc do lodówki.
* Przepis zaczerpnęłam od KLIK
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2015/03/kopiec-kreta.html