ßßß Cookit - przepis na tarte jabłka pod kruszonką...

tarte jabłka pod kruszonką...

nazwa

Wykonanie

Kolejny niezawodny przepis, bo szybki, nieskomplikowany i pyszny!
Pomysł zaczerpnęłam znów od Ani Starmach, kiedyś skacząc po programach, natknęłam się na to cudo,
ale w wersji już gotowej, jakoś nie udało mi się namierzyć przepisu, tyle teraz tego jest w necie...
że pomyślałam, że skoro tylko jabłka utarte i kruszonka, no to chyba nie jest jakaś filozofia...?!
Zrobiłam po swojemu...czyli na wyczucie;p
Lubię takie szybkie desery, bo w momencie, kiedy spodziewamy się gości a nasz tak zwany barek świeci pustkami, ten zawsze zda egzamin.
Ci, co kochają cynamon i kruszonkę, będą w niebo wzięci;D ...No i może ten deser wygoni ode mnie choróbsko wstrętne, męczę się jak nie wiem co;/
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: kilka złotych
Składniki:
9 jabłek
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
pól opakowania cynamonu
łyżeczka cukru waniliowego
przyprawa korzenna z kardamonem - szczypta
tłuszcz do feremki
Jabłka obieram ze skóry, myję i ucieram na duże oczka.
Do miski daję przesianą mąkę, cukier i masło.
Mieszam wszystkie składniki, wyrabiam palcami, o...
Do foremki wysmarowanej tłuszczem wkładam utarte jabłka, które wymieszałam z cynamonem,
kruszonkę zaś posypuję przyprawą korzenną.
Wkładam formę do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut na 200 stopni z termoobiegiem.
Najlepiej podawać na ciepło, kiedy jabłka są najbardziej aromatyczne;)
E voila;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2012/12/tarte-jabka-pod-kruszonka.html