ßßß Cookit - przepis na Tarta z malinami i borówkami

Tarta z malinami i borówkami

nazwa

Wykonanie

Urocza kompozycja malin i borówek zatopionych w delikatnym kremie zniewoli Wasze zmysły...
Składniki na bardzo dużą tartę :
- na ciasto:
500 g mąki pszennej (3 szklanki),
3 jajka,
kostka masła,
2 łyżki śmietany 18 % ,
2 łyżki cukru pudru.
Ja do pieczenia użyłam niskiej okrągłej blaszki o średnicy 30 cm.
- na krem mascarpone:
250 g serka mascarpone,
350 ml śmietanki 30% (schłodzonej w lodówce)
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru.
- owoce:
150 g borówek,
150 g malin,
kilka listków mięty (opcjonalnie).
Jak to zrobić?
Masło siekamy nożem na drobne części. Na stolnicy lub w misce zagniatamy ciasto z mąki, jajek, rozdrobnionego masła, śmietany i cukru pudru. Jeśli jest zbyt lepkie możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki, jeśli natomiast jest zbyt kruche i nie chce się połączyć możemy dodać więcej śmietany. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wałkujemy je na dość gruby, okrągły placek i układamy w niskiej okrągłej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w ten sposób aby ciasto wznosiło się aż po brzegi blaszki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C przez 12 minut. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem w różnych miejscach, tak aby wyszło z niego powietrze i pieczemy kolejne 12 minut.
Serek mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem (za pomocą łyżki).
Śmietankę 30 % ubijamy trzepaczką lub mikserem na sztywno. Ubitą śmietankę dodajemy stopniowo do serka i mieszamy (łyżką). Łączą się szybko.
Na wystudzone ciasto nakładamy krem. Kroimy je w trójkąty i ozdabiamy owocami. Dodatkowo tartę możemy udekorować listkami mięty.
Tartę przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/09/tarta-z-malinami-i-borowkami.html