ßßß
składniki:200 g ugotowanego ziarna orkiszu30 g drożdży280 g maślanki (dobrze ukwaszonej)200 g mąki orkiszowej200 g mąki pszennej70 g ziarna słonecznika30 g otrębów żytnich50 g siemienia lnianego1 łyżeczka czarnuszki10 g soli50 g olejudo posypania ziarna słoneczkikawykonanie przy pomocy Thermomixa:W naczyniu umieścić ugotowane ziarno orkiszu, dodać drożdże i maślankę; podgrzewać 2 min. / 37*C / obr. 1Dodać resztę składników, wyrobić ciasto 4 min. / Interwał.Ciasto zostawić w naczyniu aż "wyjrzy" przez otwór w pokrywie, wtedy wyrobić ponownie 1 min / Interwał.Przełożyć do blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Mokrą ręką wygładzić powierzchnię, posypać słonecznikiem.Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość.Piekarnik nagrzać do temp. 170*C, piec 35-40 minut (do suchego patyczka)Wyjąć na kratkę i ostudzić.
Smacznego!