Wykonanie
Dziś mam dla was coś w wersji "take away" na wynos. Jak wszyscyy wiemy został jeszcze tydzień szkoły ( nie dla mnie na szczęście ), więc na te ostatnie 4 dni pasowałoby
mieć coś pysznego na śniadanie do szkoły czy pracy. Z racji, że dziś pierwszy dzień lata, sezon
rabarbarowy trzeba kontynuować. Tym razem przepis na mini drożdżóweczki z
rabarbarem i oczywiście kruszonką bo to najlepsze w drożdżówkach z
owocami. Proste w zrobieniu idealne w smaku.Składniki na ciasto:3/4 szklanki
mleka,3/4 szklanki
cukru,100 g roztopionego
masła,2 całe
jajka i 1
żółtko (
białkiem posmarujemy drożdżówki),40 g świeżych
drożdży,3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,ok. 300 g
rabarbaru (może być mniej lub więcej wg, uznania),Najpierw przygotowujemy zaczyn - w misce rozcieramy
drożdże razem z łyżeczką
cukru, z podgrzanym
mlekiem (nie wrzątkiem, bo zabijemy
drożdże). Mieszamy dokładnie, oprószamy
mąką i odkładamy w ciepłe miejsce pod ściereczką na ok. 15 minut. W tym czasie w miksie miksera
jaja wraz z
cukrem ubijamy na puszystą masę. W drugiej misie (wygodna do wyrabiania ciasta) przesiewamy
mąkę, dodajemy zaczyn i masę jajeczną, a na sam koniec rozpuszczone
masło.
Ciasto drożdżowe wyrabiamy bardzo długo, jeśli jest potrzeba można dodać jeszcze więcej
mąki. Ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto wkładamy do miski oprószonej na dnie
mąką, przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h. Gdy ciasto rośnie możemy umyć dokładnie
rabarbar i pokroić w kostkę (wg uznania).Składniki na kruszonkę:75 g
cukru,75 g
masła,120 g
mąki pszennej,Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą rękoma aż do uzyskania kruszonki.Wyrośnięte ciasto formujemy w małe kulki, na formie rozgniatamy, smarujemy
białkiem a następnie wykładamy
rabarbar i posypujemy kruszonką (
róbcie odstępy bardzo rosną). Odkładamy jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 °C przez 15 minut.Smacznego :)