Wykonanie
Dziś proponuję szagówki ,smaczne kluski z
boczkiem i
cebulkąSkładniki :60 dkg
ziemniaków30 dkg
mąki(tyle aby ciasto się nie kleiło )1
jajko1 łyżeczka
soli1
cebula20 dkg
boczkutłuszcz do podsmażeniaPrzygotowanie :
Ziemniaki ugotować wysypać z garnka ,
ziemniaki nie mogą być zbyt wodniste ani kleisteLetnie
ziemniaki, przeciskamy przez praskę a gdy wystygną zarabiamy z resztą składników, dodajemy
jajko ,
sól,
mąkęim krócej wyrabiamy tym są lepszeJeśli jeszcze są lepiące to podsypać jeszcze
mąki ciasto musi być gładkieUformować wałki i pokroić na szagę czyli na ukosW garnku zagotować
wodę i osolić wrzucić szagówki do gotującej
wody od wypłynięcia na górę gotować 2-3 minuty. Ugotowane przełozyć na talerz ,polać podsmażoną
cebulką z
boczkiem .Podajemy z
kiszoną kapustą i ciemnymi sosamiSmacznego !!!