ßßß
 
            
         Ciasto:2 szklanki mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej (kukurydziana też się sprawdzi)4 łyżki margarynyłyżeczka soliłyżeczka granulowanego czosnku1,5 szklanki ciepłej wodyFarsz:opakowanie mrożonej meksykańskiej mieszanki warzywnejpuszka krojonych pomidorów100g kiełbasy (np.drobiowej)bazylia, oregano lub zioła prowansalskiepieprz, sólPrzygotować farsz. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w talarki kiełbaskę, jak się podsmaży wsypać mrożone warzywa, przykryć i smażyć. Kiedy warzywa będą gotowe, ale nie rozgotowane (al dente) dodać pomidory z puszki i dusić na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić do smaku przyprawami. Do farszu można też dodać mielone mięso (np. wołowinę) albo pokrojoną pierś kurczaka, albo przygotować farsz bezmięsny - co kto lubi.Do miski wsypać mąkę, sól, czosnek i dodać masło. Wyrabiać ręką składniki, powoli dolewając wodę aż powstanie gładkie ciasto przypominające ciasto na pierogi. Utoczyć z niego wałek i pokroić go na 10-12 równych kawałków. Następnie uformować z nich kulki i kolejno rozwałkować je na cienkie, okrągłe placki. Ułożyć jeden na drugim i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. Następnie smażyć po 2-3 minuty na SUCHEJ (!) patelni teflonowej i ponownie układać na stos przykrywając folią aluminiową. Podawać złożone na pół bądź zwinięte w rożki nadziewając apetycznym farszem.1 tortilla z farszem to ok. 150 kcal, węglowodany 25g, białko: 5g, tłuszcz: 3g
Ciasto:2 szklanki mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej (kukurydziana też się sprawdzi)4 łyżki margarynyłyżeczka soliłyżeczka granulowanego czosnku1,5 szklanki ciepłej wodyFarsz:opakowanie mrożonej meksykańskiej mieszanki warzywnejpuszka krojonych pomidorów100g kiełbasy (np.drobiowej)bazylia, oregano lub zioła prowansalskiepieprz, sólPrzygotować farsz. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w talarki kiełbaskę, jak się podsmaży wsypać mrożone warzywa, przykryć i smażyć. Kiedy warzywa będą gotowe, ale nie rozgotowane (al dente) dodać pomidory z puszki i dusić na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić do smaku przyprawami. Do farszu można też dodać mielone mięso (np. wołowinę) albo pokrojoną pierś kurczaka, albo przygotować farsz bezmięsny - co kto lubi.Do miski wsypać mąkę, sól, czosnek i dodać masło. Wyrabiać ręką składniki, powoli dolewając wodę aż powstanie gładkie ciasto przypominające ciasto na pierogi. Utoczyć z niego wałek i pokroić go na 10-12 równych kawałków. Następnie uformować z nich kulki i kolejno rozwałkować je na cienkie, okrągłe placki. Ułożyć jeden na drugim i przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. Następnie smażyć po 2-3 minuty na SUCHEJ (!) patelni teflonowej i ponownie układać na stos przykrywając folią aluminiową. Podawać złożone na pół bądź zwinięte w rożki nadziewając apetycznym farszem.1 tortilla z farszem to ok. 150 kcal, węglowodany 25g, białko: 5g, tłuszcz: 3g Aby odjąć tortillom kalorii, zamiast w placki z ciasta, farsz można zawinąć w duże liście sałaty lodowej. Pychotka!
Aby odjąć tortillom kalorii, zamiast w placki z ciasta, farsz można zawinąć w duże liście sałaty lodowej. Pychotka!