Wykonanie
Żytnia
mąka może kojarzyć się z ciężkim
pełnoziarnistym chlebem na zakwasie, albo z
żurkiem - generalnie coś treściwego i raczej ciężkiego. Tym bardziej zdziwicie się lekkością mojego ciasta. Prawdę mówiąc ciasto jest delikatniejsze od niejednego
biszkopta, a
śliwki i uprażone na wierzchu ziarenka
słonecznika wydobywają z niego prawdziwą głębię smaku. Ciasto robi się w pięć minut i równie szybko się zjada. Odpowiednie dla osób na diecie (ma niewiele kalorii), a także dla diabetyków, gdyż zawiera niewiele łatwo przyswajalnych węglowodanów (tym bardziej gdy zamienimy zwykły
cukier na brzozowy, tzw.
ksylitol), czyli jak na ciasto ma niski indeks glikemiczny.
Składniki na 8 porcji :50dkg
śliwek węgierek½ szklanki
mąki żytniej pełnoziarnistej4
jajka4 łyżki
oleju rzepakowego4 łyżki
cukru (najlepiej brzozowego)2 łyżki łuskanych
ziaren słonecznika1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
proszku do pieczeniatłuszcz do wysmarowania formy
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, połączyć z
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodać
olej,
sok z cytryny, a na koniec delikatnie połączyć ze sztywną pianą ubitą z
białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (24cm). Na wierzchu ułożyć połówki
śliwek, posypać
ziarnami słonecznika. Ciasto piec 35-40minut w piekarniku nagrzanym do 180 º C. Wyjąć i wystudzić.1 PORCJA zawiera ok. 145kcal, węglowodany: 19g,
białko: 2g, tłuszcz: 6,5g
SMACZNEGO!