ßßß Cookit - przepis na CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

nazwa

Wykonanie

To najlepsze ciasto jakie znam. Nikt się mu jeszcze nie oparł (nawet tacy, którzy twierdzą, że marchewek nie lubią). Ciasto marchewkowe jest dobre na wszystko - chandrę, drugie śniadanie, podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi, imieniny cioci czy wizytę rodziny. Dodatkowo zawiera (względnie) niewiele kalorii, więc można się nim objadać (prawie) bezkarnie.
Składniki na ok. 24 porcje:
2-3 szklanki drobno utartej marchewki
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
½ szklanki oleju
5 jajek
3 łyżki stewii/słodzika do pieczenia
miseczka pokrojonych orzechów włoskich
miseczka rodzynek
proszek do pieczenia
cynamon
Wykonanie ciasta jest banalnie proste. Najdłuższą czynnością jest tarcie marchewki, a dalej to już migiem się robi. Jajka rozbić i ciągle mieszając połączyć z mąką, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i olejem, następnie dodać marchewkę. Na końcu wsypać bakalie i doprawić do smaku cynamonem. Uzyskaną masę przełożyć do dwóch podłużnych brytfanek o długości ok. 20cm (wyłożonych folią aluminiową i posmarowanych delikatnie tłuszczem). Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, jeśli ciasto się nie lepi, znaczy że jest gotowe). Wystudzić, wyciągnąć z foremek, pokroić i delektować się smakiem.
1 porcja zawiera ok. 125kcal; węglowodany: 9g;
białko: 4g; tłuszcz: 8g.
Ostrożnie z bakaliami jeśli dbasz o linię, im więcej orzechów i rodzynek, tym więcej kalorii ma ciasto.
SMACZNEGO!
Źródło:http://dietologaz.blogspot.com/2012/10/jedz-i-chudnij-ciasto-marchewkowe.html