Wykonanie
Za oknem co raz zimniej, jesień na całego. A my chcemy się rozgrzać. Czas na gorącą zupę. Dziś prezentuję przepis na moją zupę
grzybową w aromacie świeżego
tymianku.
Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 15 , 00 złSKŁADNIKI:
Grzyby mrożone ok 300 g (ja użyłem swoich z tegorocznych zbiorów)
Grzyby suszone ok 8 ususzonych plasterków
Udka z kurczaka lub porcja rosołowa2 średnie
marchewki1
pietruszka1/2
selera1 mały
por1
cebula5 średnich
ziemniakówświeży
tymianek5
liści laurowych5 ziaren
ziela angielskiegosól,
pieprzśmietana 18%PRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie świeżego
bulionu, który będzie bazą dla naszej zupy grzybowej. Do gotującej się
wody wkładamy nasze udka,
liście laurowe i
ziela angielskie. Siekamy
pietruszkę,
marchewkę,
selera,
pora i
cebulę. Dodajemy
włoszczyznę do gotującego się
bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy
bulion solą i
pieprzem. Dokładamy nasze
grzyby, te mrożone jak i suszone.
Suszone grzyby dodadzą koloru i aromatu. Wszystko gotujemy ok 40 min z dodatkiem świeżego
tymianku (dodajemy tylko listki, bez łodyg). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Zupę gotujemy jeszcze ok 25 min. Na końcu zabielamy
śmietaną. Smacznego :)