ßßß Cookit - przepis na Galantyna z kurczaka

Galantyna z kurczaka

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zawsze zastanawiałam się jak podzielić na porcje faszerowanego kurczaka. Jest na to sposób. Należy kurczaka wyluzować, czyli pozbyć się kości i nie jest to trudne. Galantyna smakuje na ciepło i na zimno.
Składniki:
1 kurczak
nadzionko przygotowane według przepisu
http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/12/nadzionko.html#more
sól
pieprz
Układamy kurczaka na desce piersiami do góry. Odcinamy szyję i skrzydełka. Zawsze przecinałam korpus na pół, dzisiaj skórę z mięsem delikatnie podcinałam nożem i zsuwałam ku górze. Nadcięłam udka i skrzydełka, aby wyjąć z nich kości. Na koniec sprawdziłam, czy nie zostały małe kostki.
Całego kurczaka posypałam solą i pieprzem. Do środka włożyłam wcześniej przygotowane nadzionko. Aby zachować ładny kształt kurczaka obwiązałam go nićmi. Galantynę ułożyłam na brytfannie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piekłam ok. 1 godziny co jakiś czas podlewając wywarem warzywnym.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/02/galantyna-z-kurczaka.html