ßßß Cookit - przepis na Soczyste kąski z kurczaka

Soczyste kąski z kurczaka

nazwa

Składniki

Wykonanie

* Umyte i osuszone piersi kroimy w paski dowolnej wielkości, jak kto lubi i przyprawiamy solą, oraz pieprzem.
Wrzucamy je do garnka z wodą i gotujemy około 5 min ( one się właściwie tylko zetną ). Po 5 minutach wyłączamy gaz pod garnkiem i zostawiamy je w wodzie do czasu, gdy będziemy piersi smażyli ( dzięki temu będą po usmażeniu bardzo soczyste w środku a chrupiące z zewnątrz ). Ja zrobiłam to około 1,5 godziny wcześniej.
* Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – takie jak robiliśmy tutaj do panierowania pałek z kurczaka. Powinno być ono gęściejsze od tradycyjnego na naleśniki. Możecie je również wzbogacić o ulubione przyprawy typu papryka, zioła prowansalskie, czosnek itp.
* Bułkę tartą przesypujemy do miski.
* Każdy kawałek piersi maczamy w cieście naleśnikowym, otrzepujemy z nadmiaru i wkładamy do bułki tartej. W bułce obtaczamy dokładnie, dociskając lekko dłonią. Tak postępujemy z każdym kawałkiem piersi.
* Opanierowane wrzucamy na głęboki tłuszcz do frytkownicy ( jeżeli nie dysponujecie, to oczywiście zwykły garnek też będzie ok. ) i smażymy tylko do zarumienienia się panierki, bo nie są one już surowe. U mnie było to około 5 minut w 170 st.
dania z kurczaka
Źródło:http://www.niepieprz.pl/soczyste-kaski-z-kurczaka