Wykonanie
Ciasto z "pazurkami" zadowoli niejednego łasucha. Delikatne i kruche ciasto przełożone karmelową masą jest idealne do popołudniowej
kawy.
Składniki:20-25 dag
płatków migdałowych45 dag
margaryny3 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtekZ podanych składników (bez
płatków migdałowych) zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciasto schładzamy w lodówce. Z pozostałych
jajek, jednej szklanki
cukru i jednego opakowania
cukru waniliowego ubijamy pianę. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na nią 1/3 część piany i część
migdałów. Taki placek pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. To samo robimy z pozostałym
ciastem i pianą.Masa:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego gotujemy 2-3 godziny i studzimy.
Masło ucieramy i powoli dodajemy ostudzone
mleko skondensowane. Gotową masą przekładamy upieczone placki.Smacznego!