ßßß Cookit - przepis na Ciasto z "pazurkami"

Ciasto z "pazurkami"

nazwa

Wykonanie

Ciasto z "pazurkami" zadowoli niejednego łasucha. Delikatne i kruche ciasto przełożone karmelową masą jest idealne do popołudniowej kawy.
Składniki:
20-25 dag płatków migdałowych
45 dag margaryny
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Z podanych składników (bez płatków migdałowych) zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciasto schładzamy w lodówce. Z pozostałych jajek, jednej szklanki cukru i jednego opakowania cukru waniliowego ubijamy pianę. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na nią 1/3 część piany i część migdałów. Taki placek pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. To samo robimy z pozostałym ciastem i pianą.
Masa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotujemy 2-3 godziny i studzimy. Masło ucieramy i powoli dodajemy ostudzone mleko skondensowane. Gotową masą przekładamy upieczone placki.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/01/ciasto-z-pazurkami.html