Wykonanie
Niedawno przeglądałam zdjęcia swoich wypieków i znalazłam fotkę z sernikiem ze
śliwkami . Nie wiem dlaczego jeszcze nie zamieściłam tego przepisu, więc robię to teraz. Na pewno w przyszłym sezonie
śliwkowym pojawi się na moim
stole.
Składniki:60 dag
sera trzykrotnie mielonego4
jajka20 dag
cukru pudru1
budyń śmietankowy10 dag
masłaśliwkicukier puder do posypania
Żółtka oddzielamy od
białek.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem i
żółtkami. Dodajemy
ser i mieszamy. Następnie dodajemy proszek budyniowy i ubitą na sztywno pianę z
białek. Masę
serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Na
serze układamy połówki
śliwek. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pierwsze 15 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut.Przed podaniem wystudzony sernik posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!