Wykonanie
Ciasto robiłam 3
razy z
rzędu, jest dla nas przepyszne ! Delikatne, mocno
bananowe, rozpływające się w ustach, przepis znaleziony u Marzenki, rewelacja !Można go zrobić na herbatnikach z
masełkiem lub na przykład na biszkoptach.
spód:
herbatniki 200 gramów
masło stopione 100 gramów lub okrągłe
biszkopty (około 130 gramów)
likier bananowy (opcjonalnie) 2 łyżkimasa bananowa:miękkie
masło 250 gramów
banany 6 średnich
cukier puder 1/2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżeczki
galaretka cytrynowa 2 paczuszkidodatkowo:
galaretka cytrynowa 1 paczuszka2 średnie
bananyHerbatniki utrzeć malakserem lub rozkruszyć wałkiem na drobny "piasek", wymieszać ze stopionym
masłem do połaczenia składników. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć mokrym piaskiem
ciasteczkowym, wygładzić i przycisnąć. Wstawić do lodówki.W tym czasie 2
galaretki rozpuścić w 200ml wrzatku, przestudzić do uzyskania temperatury pokojowej.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem.
Banany zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do
masła. Utrzeć do połączenia się składników.Do masy bananowej wlać
galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód
ciasteczkowy, wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje na wierzch pokroić
banany i zalać całość
galaretką rozpuszczoną w 500ml wrzątku i lekko tężejącą.