Wykonanie
Sympatyczne kaczuszki, które przyozdobią nasz stół wielkanocny, ale również nacieszą podniebienie :).
przepis z małymi zmianami stąd0,5 kg
mąki pszennej tortowej60 gramów roztopionego, schłodzonego
masła3 łyżki
cukru1,5 łyżki
cukru waniliowego25 gramów
drożdży1
jajo280 – 300 ml ciepłego
mlekadodatkowo:1
żółtko do smarowania łączeń1 roztrzepane
jajo + 3 łyżki
mleka do posmarowania bułeczek¾ słoiczka
dżemu,
marmolady, powideł lub nutelli do nadziania bułeczekbardzo gęsty
lukier do zrobienia oczek ( około 1 łyżeczki)posypka czekoladowa lub
bakalieW ciepłym
mleku rozprowadzić
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki, wymieszać dokładnie, odstawić na 15 minut „do ruszenia”.Po tym czasie
mąkę przesiać z pozostałym
cukrem,
cukrem waniliowym, dodać
jajo, tłuszcz, wyrośnięty rozczyn, zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli ciasto się lepi, można podsypać odrobiną
mąki. Włożyć je do omączonej miski, przykryć folią, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie krótko zagnieść, uformować wałek, podzielić go na 8 – 9 równych części.Każdą z nich podzielić na 3 kuleczki różnej wielkości.
Największą rozpłaszczyć, nadziać np. powidłami, zalepić bardzo dokładnie, by nadzienie nie wypłynęło i uformować bułeczkę. Kuleczki uformować również z pozostałych części ciasta.Zlepić je ze sobą w ten sposób, miejsca styku ciasta smarować roztrzepanym
żółtkiem.
To samo uczynić z pozostałymi częściami ciasta. Tuż przed pieczeniem wszystkie kaczusie smarujemy
jajem roztrzepanym z
mlekiem. Bułeczki możemy lekko spłaszczyć dłonią tuż przed włożeniem do piekarnika.Bułeczki od razu wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 22 minut.Kiedy drożdżówki nam stygną robimy bardzo gęsty
lukier, ma być tak gęsty, żeby można było go formować w kuleczki, które przykleimy jako oczy, źrenice robimy z czego chcemy, ja użyłam czekoladowej posypki.