Wykonanie
Podane z ulubionym sosem i surówką będą świetnym daniem głównym, mogą stanowić również dodatek do dań
mięsnych. Szybkie, tanie, łatwe, a przede wszystkim baaardzo smaczne :)
700 gramów ugotowanych
ziemniaków1 średnia
cebula1
jajo120 gramów pikantnego
sera żółtego1,5 łyżki
mąki ziemniaczanejsól,
pieprzewentualnie ulubione
ziołaokoło 0,5 szklanki
bułki tartej do obtaczania
Cebulę siekamy, smażymy na złoto na
oleju, następnie odsączamy z tłuszczu jak najdokładniej i przekładamy do miseczki.
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę wraz z usmażoną
cebulką.Do masy dodajemy
jajo,
sól,
pieprz,
mąkę ziemniaczaną i starty drobno
ser żółty. Masa ma być dość zwarta i mało klejąca.Z ciasta odrywamy małe kawałeczki, formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, każdy z nich obtaczamy w
bułce tartej.Smażymy na złoto na głębokim
oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.Podajemy np z
sosem pomidorowym,
czosnkowym,
ketchupem i ulubioną surówką.