ßßß Cookit - przepis na filety z kurczaka w majonezowej panierce

filety z kurczaka w majonezowej panierce

nazwa

Wykonanie

Delikatne kotlety z kurczaka na szybko. Są pyszne również na zimno, jako dodatek do chleba. Tym razem podałam je z ziemniaczanym pure o surówką z kapusty pekińskiej z pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą, pycha ! :)
2 duże filety z kurczaka
ulubiona przyprawa do kurczaka
2 zmiażdżone ząbki czosnku (opcjonalnie)
panierka:
5 kopiastych łyżek majonezu
7 łyżek mleka
niepełna szklanka mąki pszennej (od całej odjąć 1 łyzkę)
3 jaja
słodka lub ostra papryka wg upodobań
Filety pokroić na 1 cm kosteczkę, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem (opcjonalnie), obsypać przyprawą, wymieszać, odstawić na minimum 15 minut.
Jaja rozkłócić z mlekiem, majonezem, dodać mąkę, paprykę (opcjonalnie), zmiksować wszystko na gładką masę (ciasto ma być gęstości śmietany).
Do ciasta wrzucić mięso, wymieszać.
Smażyć niewielkie kotleciki na rozgrzanym tłuszczu, odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać np z ziemniaczkami i surówką lub surówką i ryżem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/filety-z-kurczaka-w-majonezowej-panierce.html