Wykonanie
Delikatne kotlety z
kurczaka na szybko. Są pyszne również na zimno, jako dodatek do
chleba. Tym razem podałam je z ziemniaczanym
pure o surówką z
kapusty pekińskiej z
pomidorkami koktajlowymi i
kukurydzą, pycha ! :)
2 duże
filety z kurczakaulubiona
przyprawa do kurczaka2 zmiażdżone ząbki
czosnku (opcjonalnie)panierka:5 kopiastych łyżek
majonezu7 łyżek
mlekaniepełna szklanka
mąki pszennej (od całej odjąć 1 łyzkę)3
jajasłodka lub
ostra papryka wg upodobańFilety pokroić na 1 cm kosteczkę, wymieszać ze zmiażdżonym
czosnkiem (opcjonalnie), obsypać
przyprawą, wymieszać, odstawić na minimum 15 minut.
Jaja rozkłócić z
mlekiem,
majonezem, dodać
mąkę,
paprykę (opcjonalnie), zmiksować wszystko na gładką masę (ciasto ma być gęstości
śmietany).Do ciasta wrzucić
mięso, wymieszać.Smażyć niewielkie kotleciki na rozgrzanym tłuszczu, odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać np z ziemniaczkami i surówką lub surówką i
ryżem.