Wykonanie
Mam awersję do surowych
jajek w kremach, wg mnie temu deserowi brak
jajek absolutnie nie zaszkodził, pycha :)
30 sztuk podłużnych
biszkoptów ( 2 paczuszki po około 150 gram)500 gram
mascarpone200 gram
śmietany kremowej 30%1,5 - 2 szklanki mocnej
kawyokoło 150 gram
likieru Amaretto80 gram
cukru pudruokoło 7 - 8 łyżek ciemnego
kakaoKawę zaparzyć, schłodzić, dodać
likier, wymieszać.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno,
mascarpone utrzeć z
cukrem pudrem i stopniowo dodawać
śmietankę.Ja układałam na desce do krojenia, wszystko ładnie trzymało się razem, a kroić i przenosić kawałki było o wiele łatwiej.
Biszkopty maczać lub zwilżać
kawą, bardzo delikatnie, żeby się nie rozpaćkały, układać obok siebie (ja układałam po 5 sztuk w dwóch rządkach). Warstwę
biszkoptów posmarować kremem, posypać
kakao, na nią znów warstwę wilgotnych
biszkoptów i znów masa i
kakao, następnie taka sama trzecia warstwa, czyli
biszkopty, masa i
kakao.
Schłodzić w lodówce przez około 2 godzinki.