ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: tiramisu (bez jajek)

z cukrem pudrem: tiramisu (bez jajek)

nazwa

Wykonanie

Mam awersję do surowych jajek w kremach, wg mnie temu deserowi brak jajek absolutnie nie zaszkodził, pycha :)
30 sztuk podłużnych biszkoptów ( 2 paczuszki po około 150 gram)
500 gram mascarpone
200 gram śmietany kremowej 30%
1,5 - 2 szklanki mocnej kawy
około 150 gram likieru Amaretto
80 gram cukru pudru
około 7 - 8 łyżek ciemnego kakao
Kawę zaparzyć, schłodzić, dodać likier, wymieszać.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo dodawać śmietankę.
Ja układałam na desce do krojenia, wszystko ładnie trzymało się razem, a kroić i przenosić kawałki było o wiele łatwiej.
Biszkopty maczać lub zwilżać kawą, bardzo delikatnie, żeby się nie rozpaćkały, układać obok siebie (ja układałam po 5 sztuk w dwóch rządkach). Warstwę biszkoptów posmarować kremem, posypać kakao, na nią znów warstwę wilgotnych biszkoptów i znów masa i kakao, następnie taka sama trzecia warstwa, czyli biszkopty, masa i kakao.
Schłodzić w lodówce przez około 2 godzinki.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/tiramisu-bez-jajek.html