ßßß
0,5 kg mąki pszennej +szczypta do podsypania ewentualnego50 gram stopionego, schłodzonego masła80 gram cukru1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego40 gram drożdży250 ml ciepłego mleka1 jajookoło 0,5 słoiczka powideł lub gęstszej marmolady lub dżemu1 rozkłócone jajo do posmarowania
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki, odstawić do "ruszenia".Mąkę przesiać z cukrami, dodać wyrośnięty rozczyn, jajo, tłuszcz i zagnieść elastyczne ciasto (cudnie się gniecie). Odstawić w omączonej misce do podwojenia objętości ( u mnie około 40 minut).Po tym czasie ciasto krótko zagnieść (odgazować), wywałkować na grubość około 0,5-0,7 cm, wykrawać prostokąty o wymiarach 12x17 cm, smarować pośrodku powidłem lub dżemem, zwijać wzdłuż dłuższego boku.