ßßß Cookit - przepis na babka zebra z oranżadą

babka zebra z oranżadą

nazwa

Wykonanie

Dzięki dodatkowi oranżady ciasto jest delikatniejsze i bardziej puszyste, wilgotne, pyszne, sentymentalne.. robiłam je w niesprzyjających warunkach (szalejące pod nogami psy), ale babka udała się, jest przepyszna :)
przepis pochodzi z tej strony
5 jaj
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
200 ml oranżady (dałam białą z Helleny)
dodatkowo po rozdzieleniu ciasta:
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki kakao
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Jaja całe ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (ubijałam około 7 minut). Dolać olej, oranżadę wymieszać, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach miksera.
Ciasto podzielić na dwie połowy ( u mnie każda po około 460 gram).
Do jednej dodać 3 łyżki mąki, zmiksować.
Do drugiej 3 łyżki kakao, zmiksować.
Foremkę (optymalnie z kominem) do babki wysmarować tłuszczem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą.
Nalewać naprzemiennie 2 łyżki ciasta ciemnego i na to 2 łyżki ciasta jasnego i tak do wykończenia obu mas.
U mnie nieregularność się wkradła, gdyż moje psy nagle stwierdziły, że mają ochotę na gonitwę pomiędzy moimi nogami :)
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika na 25 minut, następnie wyjmujemy ciasto na blat.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/babka-zebra-z-oranzada.html