ßßß
przepis pochodzi z tej strony5 jaj3/4 szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowego2 szklanki mąki pszennej tortowej2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka oleju200 ml oranżady (dałam białą z Helleny)dodatkowo po rozdzieleniu ciasta:3 łyżki maki pszennej3 łyżki kakaoMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Jaja całe ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (ubijałam około 7 minut). Dolać olej, oranżadę wymieszać, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować na średnich obrotach miksera.Ciasto podzielić na dwie połowy ( u mnie każda po około 460 gram).Do jednej dodać 3 łyżki mąki, zmiksować.Do drugiej 3 łyżki kakao, zmiksować.Foremkę (optymalnie z kominem) do babki wysmarować tłuszczem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą.Nalewać naprzemiennie 2 łyżki ciasta ciemnego i na to 2 łyżki ciasta jasnego i tak do wykończenia obu mas.U mnie nieregularność się wkradła, gdyż moje psy nagle stwierdziły, że mają ochotę na gonitwę pomiędzy moimi nogami :)