Wykonanie
Co potrzeba? ( Danie na 5 osób )
kurczakkawałek
wołowiny ( wielkości dłoni)2
marchewkipół
korzenia selera (małego)pół
pora1
korzeń pietruszkimały kawałek świeżej
kapustynatka pietruszki2
liście laurowe4 - 5 ziarenek
ziela angielskiegovegeta/kucharek
sólDo dzieła :
Mięso i wszystkie warzywa należy opłukać. Do większego garnka nalać zimnej
wody, włożyć
kurczaka,
wołowinę,
pora,
liście laurowe oraz
ziele angielskie.
Marchewkę,
korzeń pietruszki,
seler obrać, przekroić i włożyć do garnka.
Kapustę oraz
natkę pietruszki - dołożyć. ( Można związać je nitką, żeby w trakcie gotowania nie rozpadły się).Wszystko gotować na małym ogniu pod pokrywką, rosół musi gotować się długo, aby był dobry. :) Gdy na powierzchni pokażą się szumowiny, należy je zebrać.Rosół przyprawiam vegetą/kucharkiem i odrobiną
soli ( jeśli jest to konieczne)Podajemy z
makaronem, świeżą
natką pietruszki oraz ugotowaną
marchewką.Rosół może być podstawą do wielu innych zup, np.; pomidorowej, ogórkowej, jarzynowej.Smacznego !