Wykonanie
Przyznam szczerze, że wchodząc do restauracji Gruzińskie Chaczapuri nie miałam pojęcia o tej kuchni. Wiedziałam tylko, że Gruzja słynie z bardzo dobrych win ale co się je w tym państwie Azji na Kaukazie Południowym?Lokal położony na ulicy Grodzkiej 3, pękał w szwach! Dobrze, że mieliśmy zarezerwowany stolik - w bardzo przyjemnym miejscu - bo w samej witrynie okiennej - skąd podglądaliśmy przechodniów. Sama restauracja jest ciepła, z elementami folkloru, ekspozycją win i wiszącymi, suszonymi papryczkami. Duże stoły dają swobodę w jedzeniu, co jak się okazało, przy tej właśnie kuchni ma znaczenie. Swoją podróż ku smakom gruzińskim rozpoczęliśmy od degustacji win. Nie umknął mi również fakt, że karafka
wina kosztuje 12 zł!
Wino, które mnie zachwyciło aromatem i smakiem. Dziś już wiem, że ta kuchnia to orgia smaków i
winna kaskada - swojsko, smacznie i pijano! Najpierw poznałam różnicę
między Lawaszem (17,50 zł) a Chaczapuri (17,50 zł). Tego pierwszego porównałabym do tortilli - czyli pszenny placek z
kurczakiem i warzywami. Drugi jest bardziej jak pizza: na cieście
drożdżowym z
serem i
mięsem wieprzowym. Do tego sosy: ostry,
czosnkowy, tysiąca wysp i jestem najedzona po uszy! Nie mogłam jednak odmówić sobie zup, ponieważ słyszałam, że akurat w tej kuchni są one rzadkością. Zupa Charczo (8,90 zł) czyli Pikantna zupa z
ryżem,
pomidorami i świeżą
pietruszką, gotowana na
mięsie wieprzowym oraz Zupa Chikhirtma (8,90 zł) czyli Aksamitny krem z
cebuli z
serem i grzankami były bardzo sycące. Dlatego na wynos zabraliśmy Chinkali (18 zł), które mnie zasmakowały wyjątkowo! Są to gruzińskie pierogi z grubego ciasta, o oryginalnym kształcie, nadziewane
mięsem z
pietruszką i tą samą
pietruszką obsypane a w środku zawierające aromatyczny rosół. Pysznie! Szaszłyk gruziński z
mięsa wieprzowego (24 zł) nie przebił
schabu po kaukasku zapiekanego z gruzińskim
serem (27,90 zł). Wielka porcja zginęła w brzuszku mojego Wojtka ku jemu wielkiemu zadowoleniu.Spotkałam się z opinią, że "stwierdzenie “kuchnia gruzińska” z samej już zasady jest błędne. Ze względu na ukształtowanie terenu i geograficzno-klimatyczne zróżnicowanie nie funkcjonuje w Gruzji taki twór jak jednolity zestaw potraw. Zachód i wschód, dolina, płaskowyż nizinny czy górska wioska to różne
owoce, warzywa,
zioła, zwierzęta hodowlane i odmienne tradycje kulinarne." Pod hasłem gruzińska kuchnia wyróżnia się kilka charakterystycznych kuchni regionalnych, zresztą jak w większości
krajów, jednak na pewno można powiedzieć, że gruzińskie
wina i otwartość jest dominującą cechą zarówno Gruzińskiego Chaczapuri jak również tego
kraju!