ßßß Cookit - przepis na syrop imbirowy i kandyzowany imbir

syrop imbirowy i kandyzowany imbir

nazwa

Składniki

Wykonanie

inspirowany tym przepisem
500g imbiru
800g cukru
1l wody
10 ziaren pieprzu
szczypta soli
cukier do obtoczenia imbiru
Imbir obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, zalać wodą, dodać sól, pieprz i cukier. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 40min. Do konsystencji rzadkiego miodu. W tedy przecedzić syrop a gorące kawałki imbiru obtoczyć w cukrze i pozostawić do wysuszenia.
Jeżeli ktoś nie lubi ostrego smaku imbiru, można najpierw zalać wodą i obgotować go 10 min, potem zalać właściwą zalewą z dodatkami i postępować jak wyżej.
Syrop imbirowy z dodatkiem łyżki miodu i soku cytryny to doskonały lek na przeziebienie i wzmocnienie organizmu.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2013/01/syrop-imbirowy-i-kandyzowany-imbir.html