Wykonanie
Zupy krem są wspaniałe :) Najlepiej sprawdzają się jako eleganckie pierwsze danie na uroczystym czy serwowanym obiedzie, gdy mamy gości, ale oczywiście można się także rozkoszować nimi na co dzień. Zupa krem z
brokuła należy do moich ulubionych :) Polecam serdecznie :)
Składniki:1 duży
brokuł,3 l
wody,4 średnie
ziemniaki,2
marchewki,1
pietruszka,kawałek
selera,kawałek
pora,1 skrzydło z
indyka,3
ziela angielskiego,1 łyżka
majeranku,2
liście laurowe,
sól,
pieprz.Dodatkowo:4 kromki
chleba,1 łyżka
masła,Na suchej patelnię wrzucamy
chleb pokrojony w kostkę i smażymy go na małej mocy palnika często mieszając, a gdy grzanki nabiorą rumianego koloru, dajemy
masło i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy
wodą. Całość zagotowujemy. Gdy
woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika, dojemy
sól,
pieprz,
ziele angielskie i
liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie wrzucamy obrane i umyte warzywa, oprócz
brokuła i gotujemy kolejne 30 minut. Następnie wszystko wyjmujemy, wrzucamy
brokuła podzielonego na części i gotujemy ok. 7-10 minut. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy. Dodajemy
ziemniaki i znów miksujemy, żeby była bardziej gęsta. Ponownie wstawiamy zupę na średnią moc planika, dodajemy
majeranek, doprawiamy wg uznania
sola i
pieprzem i gotujemy 2 minuty.
Mięso i kroję w kostkę i wrzucam moim dzieciom do talerzy :)