Wykonanie
Dziś przepis, który mnie zachwycił. Są to bułeczki
jogurtowe - robię jej trzeci raz w przeciągu dwóch tygodni. Pochodzi z mojego ulubionego bloga Moje wypieki . Wypróbujcie, a nie pożałujecie. Moje dzieci uwielbiają te bułeczki pachnące
jogurtem i
masłem. Pyszne z
konfiturą lub
miodem lub po prostu z tym, na co macie ochotę.Składniki:500 g
mąki pszennej (ja użyłam chlebowej typ 650)1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
soli7 g
drożdży suchych (jedno opakowanie)200 g
jogurtu (najlepiej gęstego)120 ml
mleka60 g miękkiego
masła1
jajkoDodatkowo:1
jajkomak (w oryginalnym przepisie jest
sezam)Ważne: wszystkie składniki muszą
mieć temperaturę pokojową.Wszystkie składniki zagnieść (podczas wyrabiania nie podsypywać
mąką) i postawić do wyrośnięcia o 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie formować bułeczki - urywam kawałek ciasta spłaszczam i zawijam do środka, następnie kładę zwiniętą stroną na blaszkę w odstępie 1 cm jedna od drugiej - po upieczeniu bułeczki się ze sobą zetkną. Można je ułożyć w większych odstępach (jedna bułeczka powinna ważyć ok. 70-80 g). Wychodzi 12 sztuk. Odkładam bułeczki do kolejnego wyrośnięcia ok. 40-50 minut. Po tym czasie smaruje bułeczki jednym rozmąconym
jajkiem i posypuje
makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na 15- 20 minut. Studzić na kratce.