Wykonanie

Bardzo smaczna
tarta z
kalarepką. Ponieważ miał ją jeść Najmłodszy,
kalarepa została lekko podduszona na sklarowanym
maśle (by zmiękła). Nie jest to jednak konieczne - jeśli wolisz bardziej chrupiącą
kalarepę nie podgrzewaj jej, a użyj surowej.Składniki na ciasto:1.5 szkl
mąki orkiszowej razowej (używam typu 1850)szczypta
soli morskiej4-5 łyżek
oliwygorąca
wodaSkładniki na farsz:2
kalarepki z liśćmi5 jaj, najlepiej z chowu ekologicznego1-2 łyżki
masła sklarowanego1 kulka
mozzarelli, pokrojona w plastry
sól morska,
pieprzZaczynam od przygotowania ciasta - mieszam
mąkę z
solą, dodaję
oliwę, a następnie
wodę (w takiej ilości by powstało elastyczne ciasto). Jak tylko
woda nieco przestygnie zagniatam ciasto, które następnie wałkuję i przekładam do formy na tartę. Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.Na sklarowanym
maśle duszę
kalarepki posiekane w plastry (liście również siekam i odkładam do miski). Po przestudzeniu dodaje
kalarepę do liści, doprawiam
solą i
pieprzem, dodaję
jajka i tak powstałą masę przekładam na podpieczony spód. Na wierzch układam plastry
mozzarelli. Wstawiam ponownie do piekarnika na 25 minut.