ßßß Cookit - przepis na Tarta z kalarepką i mozzarellą

Tarta z kalarepką i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna tarta z kalarepką. Ponieważ miał ją jeść Najmłodszy, kalarepa została lekko podduszona na sklarowanym maśle (by zmiękła). Nie jest to jednak konieczne - jeśli wolisz bardziej chrupiącą kalarepę nie podgrzewaj jej, a użyj surowej.
Składniki na ciasto:
1.5 szkl mąki orkiszowej razowej (używam typu 1850)
szczypta soli morskiej
4-5 łyżek oliwy
gorąca woda
Składniki na farsz:
2 kalarepki z liśćmi
5 jaj, najlepiej z chowu ekologicznego
1-2 łyżki masła sklarowanego
1 kulka mozzarelli, pokrojona w plastry
sól morska, pieprz
Zaczynam od przygotowania ciasta - mieszam mąkę z solą, dodaję oliwę, a następnie wodę (w takiej ilości by powstało elastyczne ciasto). Jak tylko woda nieco przestygnie zagniatam ciasto, które następnie wałkuję i przekładam do formy na tartę. Nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Na sklarowanym maśle duszę kalarepki posiekane w plastry (liście również siekam i odkładam do miski). Po przestudzeniu dodaje kalarepę do liści, doprawiam solą i pieprzem, dodaję jajka i tak powstałą masę przekładam na podpieczony spód. Na wierzch układam plastry mozzarelli. Wstawiam ponownie do piekarnika na 25 minut.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2015/06/tarta-z-kalarepka-i-mozzarella.html