Wykonanie
Bardzo smaczna i prosta zupa (pod warunkiem, że ma się pod ręką
wywar warzywny). Nieco ostra w smaku, dzięki sporej ilości
rzeżuchy. U nas co roku w okresie Wielkiej Nocy
rzeżuchy w bród ;) więc część wykorzystujemy właśnie do wykonania tej zupy. Jako podstawę użyłam wegetariańskiego rosołu, ale można też skorzystać z powodzeniem z kostek
bulionowych (najlepiej ekologicznych). W zeszłym roku była to nasza zupa wielkanocna, w tym jedliśmy ją nieco później. Myślę, że spokojnie może być zamiennikiem dla tradycyjnego
żurku chrzanowego, który w okresie wielkanocnym gości również na stołach.Składniki (na 4-5 porcji):1l wegetariańskiego rosołu lub
bulionu z kostki ekologicznej2-3
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę1
cebula, posiekanaok. 2 szkl
rzeżuchy2 łyżki
masła sklarowanego /oliwy2-3 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietanyCebulę zeszkliłam na sklarowanym
maśle, dodałam
ziemniaki, dusiłam kilka minut po czym zalałam gorącym rosołem wegetariańskim. Gotowałam, aż
ziemniaki zmiękły.ok. 1.5 szkl
rzeżuchy umieściłam w wysokim pojemniku, dodałam 2-3 chochle zupy i zmiksowałam blenderem. Dodałam do pozostałej zupy wraz z gęstą
śmietaną. Pozostałą
rzeżuchą posypałam gotową zupę.