Wykonanie
Rozpoczynamy sezon
grzybowy ;) Dziś pyszna zupa krem!Składniki (na 5-6 porcji):500g świeżych
grzybów, pokrojonych1
cebula, posiekana2 małe
marchewki, pokrojone w kostkę1
pietruszka, pokrojona w kostkę2 łyżki
oliwyok. 2,5l wrzątku
przyprawy:
lubczyk,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól morska,
kurkuma,
tymianek,
paprykaok. 150g
makaronu, ugotowanego (użyłam pełnoziarnistych świderków)Na
oliwie zeszkliłam
cebulę, dodałam połowę
grzybów i chwilę smażyłam (aż nie zagotowała mi się
woda ;)). Dodałam pozostałe
grzyby i zalałam wrzątkiem. Do garnka dorzuciłam
przyprawy i warzywa. Gotowałam na małym ogniu aż
grzyby były odpowiednio miękkie (nie wiem dokładnie jak długo, ponieważ obudziła się moja młodsza córeczka i musiałam iść ją utulić; nie miałam czasu spojrzeć na zegarek). Zupę zmiksowałam blenderem. Do gotowej zupy dodałam
makaron.