malinowe słodkościSezon na maliny w pełni. Trzeba to wykorzystywać, póki są. Świeże, słodkie i soczyste. Jako że muffiny robi się szybko, to i ja do przepisu przechodzę natychmiast.Składniki na 24 sztuki:3 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaok. 1 szklanka cukru2 duże jajka3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego3/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnegook. 200 g świeżych malin + kilka do dekoracjicukier puder do dekoracjiMąkę, proszek do pieczenia i cukier zmieszać.Maliny wyłożyć na patelnię, posypać dwiema łyżkami cukru i zesmażyć. Zdjąć patelnię z ognia i wystudzić, przełożyć do innego naczynia.Do malin dodać olej, mleko oraz jajka. Wymieszać dokładnie. Tak przygotowane mokre składniki wlac do suchych i wymieszać, pozostawiając grudki.Muffiny nakładać do 3/4 wysokości papilotek (lub foremek silikonowych). Piec w 180 o C przez ok. 30-40 min. (sprawdzić patyczkiem). Wystudzić i posypać cukrem pudrem.