ßßß Cookit - przepis na tarta rabarbarowa

tarta rabarbarowa

nazwa

Wykonanie

tarta z rabarbarem
Pogoda za oknem niezbyt majowa, ale niezależnie od niej w sklepach i na straganach pojawił się jeden z przysmaków sezonu - rabarbar, więc trzeba z niego korzystać. W formie, jaką prezentuję poniżej odkryłem go dopiero w ubiegłym roku. Opinie tych, którzy próbowali są jak dotychczas pozytywne. Mam nadzieję, że i Wam tarta rabarbarowa przypadnie do gustu :).
Składniki na spód:
350 g mąki pszennej
100 g masła
3 żółtka
3-4 łyżki wody
łyżka śmietany (opcjonalnie)
szczypta soli na wierzch:
ok. 700 g rabarbaru
szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 białka
2 łyżki cukru
szczypta soli
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, pokrojone w kostkę masło, żółtka. Posiekać całość nożem. Zagnieść ciasto, dodając stopniowo wodę i, jeśli ciasto będzie zbyt suche, śmietanę [ilość wody lub śmietany należy zwiększać stopniowo]. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i przełożyć do formy na tartę. Nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Piec ok. 20 min. w 180 o C.
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki (bez obierania ze skórki). Wrzucić do garnka razem z cukrem i przesmażyć (ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od gustu). Rabarbar można podsmażyć dłużej, jeśli chcemy uzyskać "dżem" rabarbarowy lub krócej, gdy zależy nam na jego większych kawałkach w tarcie. Pod koniec smażenia dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Wymieszać dokładnie i podgrzać. [Otrzymany kisiel rabarbarowy można podawać jako osobny deser!]
Rabarbar wyłożyć na upieczony spód.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając powoli pod koniec ubijania dwie łyżki cukru. Pianę przełożyć na rabarbar i zrobić wzorek widelcem [lub pozostawić bez ;)].
Zapiekać jeszcze 20 min. w 180 o C. Wystudzić i schłodzić w lodówce przed podaniem [dzięki temu rabarbarowy kisiel lepiej zgęstnieje].
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/05/tarta-rabarbarowa.html