Wykonanie
składniki:100 ml ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdży [ja miałem ok. 15 g świeżych oraz pół opakowania suszonych]ok. 350 g
mąki pszennej50 g
cukru3/4 łyżeczki
soli3
jajka100 g rozpuszczonego
masłakilka łyżek
oleju roślinnego (opcjonalnie)oraz
jajko do posmarowania
marmolada o dowolnym smaku na
lukier pomarańczowy: kilka łyżek
cukru pudru, sok z
pomarańczy,
sok z cytryny, kandyzowana
skórka pomarańczowaŚwieże
drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać łyżeczką
cukru i łyżką
mąki, a następnie zalać ciepłym (ale nie gorącym
mlekiem) i dokładnie wymieszać. Pozostawić zaczyn na 10-15 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
cukrem i
solą oraz suchymi
drożdżami (jeśli je dodajemy). [Uwaga, jeśli dodajemy także suche
drożdże, część
mleka można dodać do miski z
mąką]. Wyrośnięty zaczyn przelać do
mąki i wymieszać łyżką. Wciąż mieszając (mikserem, łyżką lub ręką) dodawać kolejne
jajka, a na koniec rozpuszczone
masło. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiste (powinno być sprężyste, błyszczące i swobodnie odchodzić od ręki), należy dodawać po łyżce
oleju (powinna wystarczyć jedna lub dwie), aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przerobić raz jeszcze[na tym etapie możemy jeszcze zmienić konsystencję ciasta, dodając do niego
mąki lub tłuszczu]. Z kuli ciasta odrywać ręką lub za pomocą łyżki odrywać kawałki wielkości dużego
orzecha włoskiego [należy pamiętać, że pączki jeszcze wyrosną]. Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni, nakładać łyżeczkę
marmolady i zaklejać, formując kulkę. Pączki układać na dużych papilotkach, miejscem sklejenia ku dołowi, a następnie posmarować rozkłóconym
jajkiem.Piekarnik nagrzać do 180 o C, pozwalając wyrosnąć jeszcze w tym czasie pączkom. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut (po ok. 12 min. należy pilnować, aby pączki się nie przypaliły, ale też by nie były zbyt blade).Lekko ostudzić i polać lukrem.Kilka łyżek
cukru pudru (5-6) wymieszać z łyżką
soku z cytryny, dwiema łyżkami soku z
pomarańczy oraz dwiema łyżeczkami kandyzowanej
skórki pomarańczowej. Podczas mieszania należy rozcierać grudki. Gęstość lukru należy regulować przez dodawanie
cukru pudru lub
soku pomarańczowego.