ßßß Cookit - przepis na święta tuż-tuż, czyli pierniczki

święta tuż-tuż, czyli pierniczki

nazwa

Wykonanie

świąteczne pierniczki (ps. svętъčь nъje pierniky)
składniki:
500 g mąki pszennej
200 g miodu (ok. 4-5 łyżek)
ok. 100 g cukru
120 g masła
1 jajko
2 łyżki sody oczyszczonej
40 g przyprawy piernikowej
szczypta soli
Masło i cukier rozpuścić w rondelki mieszając do momentu aż cukier zupełnie się rozpuści.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z sodą i przyprawą piernikową (korzenną). Dodać miód oraz jajko, wlać rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Można je schłodzić przez pół godziny lub godzinę w lodówce, alby nie kleiło się potem do wałka. Rozwałkować je niezbyt grubo (ok. pół centymetra), podsypując przy tym mąką. Wykroić pierniczki i ułożyć na papierze do pieczenia niezbyt blisko siebie, ponieważ urosną.
Piec ok. 8-10 min. w 180 o C na złoty kolor. Wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku.
Pierniki należy lukrować dopiero przed podaniem [stąd też te powyżej nie mają jeszcze żadnego lukru].
Porada : aby pierniczki zmiękły i nabrały dodatkowego zapachu można włożyć do puszek kawałek skórki z jabłka. Należy jednak pamiętać, by nie leżała tam ona za długo, bo może zacząć się psuć.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2013/12/swieta-tuz-tuz-czyli-pierniczki.html