ßßß Cookit - przepis na na oko, na język: choinkowe babeczki

na oko, na język: choinkowe babeczki

nazwa

Wykonanie

[Przepis na podstawie przepisu ze strony kwestiasmaku.com .]
babeczki choinki (babъky - svętъč nьъje dr ě vъka)
Składniki na ciasto czekoladowe:
100 g czekolady deserowej
100 g masła
4 łyżki cukru trzcinowego (lub brązowego)
2 łyżki kakao
2 jajka
ok. 60 g zmielonych (lub roztłuczonych) orzechów laskowych
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa (choinki):
200 g masła
200 g cukru pudru
250 g miękkiego twarogu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
cukrowe perełki do dekoracji
zielony barwnik (opcjonalnie)
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej (umieścić w wodzie niewielki kubek z czekoladą), dodać masło i wymieszać. Zdjąć mieszankę z ognia i dodać cukier oraz kakao. Wymieszać i przelać do większego naczynia (garnka, miski), ponieważ pozostałe składniki należy dodawać do czekolady. Odczekać ok. 4 min. przed wrzucaniem kolejnych składników [coby się jajka nie ścięły ;)].
Wbić po jednym jajku, a następnie dokładnie wymieszać łyżką. Kolejno dodawać zmielone orzechy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mieszając dokładnie po każdym ze składników.
Gotową masę nakładać do 3/4 (lub ciut więcej) nie za dużych papilotek.
Piec ok. 15 min. w 160 o C.
Krem:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stale mieszając, stopniowo dodawać twaróg (ser powinien mieć temperaturę pokojową). Jeśli chcemy, aby choinki były zielone, do masy należy dodać barwnik spożywczy). Krem nakładać szprycą na babeczki. Ozdobić perełkami i gwiazdeczkami.
Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2013/12/choinkowe-babeczki.html