Wykonanie
Składniki:1
por1
marchewka1
pietruszka500 g
ziemniakówpaczka (450 g)
mrożonych brokułów*1 listek
glonu kombu
sól,
pieprz do smakulitr
wodyWykonanie:
Glon kombu moczymy w niewielkiej ilości
wody przez ok. 30 min. Warzywa myjemy,
pora kroimy w talarki.
Marchewkę,
pietruszkę i
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy niewielką ilość
wody (tak żeby przykryła dno), dodajemy
pora,
marchewkę,
pietruszkę,
glon kombu i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min. Przyprawiamy
pieprzem i
solą. Dodajemy
ziemniaki,
brokuły oraz resztę
wody i gotujemy przez ok. 30 min. Całość miksujemy na krem, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Smacznego!* oczywiście można użyć świeżych, jednak te, które są dostępne obecnie w sklepach, jakoś mnie nie przekonują, po tym jak kiedyś się zatrułam takim
brokułem w folii ;-)