Wykonanie
Ktoś ma jakiś pomysł jak jeszcze można wykorzystać kabaczka? Leczo już było :-)
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi!A dzisiaj zapraszam na zupkę, w której głównym składnikiem jest właśnie
kabaczek.Składniki:1 duży
kabaczek1
cukinia2
marchewki3 gałązki
jarmużu1
pasternak2
cebule5 sporych
ziemniakówsól,
czosnek niedźwiedzi do smaku1 łyżka
oleju kokosowego do smażenia600 ml
wodyWykonanie:W dużym garnku rozgrzewamy
olej.
Cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzany
olej, solimy i podsmażamy do momentu aż się przyrumieni. W międzyczasie obieramy
marchewki,
pasternak i
ziemniaki i kroimy w kostkę, następnie dodajemy do garnka z
cebulą i podsmażamy często mieszając. Do garnka dodajemy też
jarmuż porwany na mniejsze kawałki.
Cukinię i
kabaczka obieramy ze skórki (
kabaczka dodatkowo pozbawiamy gniazda nasiennego), kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty warzyw, dodajemy
wodę, w razie potrzeby jeszcze
sól i
czosnek niedźwiedzi. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie całość miksujemy na gładką masę.
Smacznego!