ßßß Cookit - przepis na Pierogi gryczane z pastą z soczewicy

Pierogi gryczane z pastą z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Chyba nie skłamię, jeśli powiem, że pierogów nie jadłam kilka lat! Ale w końcu się złamałam i zrobiłam. Ciasto gryczane, farsz z czerwonej soczewicy i papryki. Inspirację znalazłam tutaj . Pycha!
Składniki na ciasto:
200 g mąki gryczanej
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
250 ml wrzątku na farsz:
pół szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
1 papryka
sól, pieprz do smaku
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy w podwójnej ilości wody. Cebulę i paprykę drobno kroimy, podsmażamy i przyprawiamy. Kiedy papryka będzie już miękka, cebula przyrumieniona, a soczewica ugotowana miksujemy wszystko razem na gładką pastę.
Do miski wsypujemy mąki i sól i dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy wodę i mieszamy, na koniec dodajemy olej i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami (można na stolnicy) do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto powinno być elastyczne i nie za twarde). Gotowe ciasto dzielimy na kilka części, wałkujemy. Wycinamy kółka (szklanką bądź foremką), nakładamy farsz łyżeczką i zaklejamy brzegi.
Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną. Pierogi smakują jeszcze lepiej podsmażone! Smacznego!
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/09/pierogi-gryczane-z-pasta-z-soczewicy_27.html