Wykonanie
Chyba nie skłamię, jeśli
powiem, że pierogów nie
jadłam kilka lat! Ale w końcu się złamałam i zrobiłam. Ciasto gryczane, farsz z
czerwonej soczewicy i
papryki. Inspirację znalazłam tutaj . Pycha!Składniki na ciasto:200 g
mąki gryczanej100 g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soli1 łyżka
oleju250 ml wrzątku na farsz:pół szklanki
czerwonej soczewicy1
cebula1
paprykasól,
pieprz do smaku
olej kokosowy do smażeniaWykonanie:
Soczewicę gotujemy w podwójnej ilości
wody.
Cebulę i
paprykę drobno kroimy, podsmażamy i przyprawiamy. Kiedy
papryka będzie już miękka,
cebula przyrumieniona, a
soczewica ugotowana miksujemy wszystko razem na gładką pastę.Do miski wsypujemy
mąki i
sól i dokładnie mieszamy, stopniowo dodajemy
wodę i mieszamy, na koniec dodajemy
olej i zaczynamy wyrabiać ciasto rękami (można na stolnicy) do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto powinno być elastyczne i nie za twarde). Gotowe ciasto dzielimy na kilka części, wałkujemy. Wycinamy kółka (szklanką bądź foremką), nakładamy farsz łyżeczką i zaklejamy brzegi.Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną. Pierogi smakują jeszcze lepiej podsmażone! Smacznego!