ßßß Cookit - przepis na Świąteczne pierniczki z lukrem królewskim

Świąteczne pierniczki z lukrem królewskim

nazwa

Wykonanie

Wybaczcie tak długą nieobecność.. Już za chwilę Święta Bożego Narodzenia, zapraszam po przepis na pierniczki dekorowane lukrem królewskim - jeśli upieczecie je dziś bądź jutro rano, to zamknięte w pojemniku razem z kawałkami mandarynki zmiękną do wigilijnego wieczoru. :) Przepis od Gosi, korzystam z niego już drugi rok. :) Na prezent dla kogoś wyjątkowego możecie wyciąć z ciasta np. pierwszą literę jego imienia, pięknie ozdobić i wręczyć. Z pewnością taki spersonalizowany prezent będzie dla tej osoby radością.
SKŁADNIKI NA PIERNICZKI :
1 kg mąki
3 jajka
25 dag miodu
25 dag cukru
kostka margaryny
2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżka kakao
plaster smalcu
przyprawa do piernika
SKŁADNIKI NA LUKIER KRÓLEWSKI :
1 duże białko
1,5 - 2 szklanki przesianego cukru pudru
dekoracja (różne posypki, barwniki, pisaki spożywcze)
Miód, cukier, smalec, margarynę, kakao i przyprawę do piernika roztapiamy dość często mieszając na małym ogniu, gdy uzyskamy jednolitą masę odstawiamy do przestygnięcia. Jajka lekko ubijamy, dodajemy do wysypanej na stolnicę mąki, sodę rozpuszczamy w łyżeczce wody i również dodajemy do mąki. Całość mieszamy z ostygniętą masą, zagniatamy ciasto tak długo, aż nie będzie się nam kleiło do rąk - w razie kłopotów podsypujcie mąką. Następnie odstawiamy je na ok. pół godziny do lodówki, wyciągamy po kawałku, rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 3 - 5 mm, pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, odstawiamy do przestygnięcia na kratkę. Jeśli nie chcemy dekorować pierniczków, zamykamy je gdy ostygną w szczelnym pojemniku z kawałkami mandarynki bądź kromką chleba - dzięki nim szybciej zmiękną. Jeśli chcemy dekorować nasze wypieki polecam lukier królewski - używałam go pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona. Białko miksujemy na wolnych obrotach z cukrem pudrem (lukier powinien być dość gęsty), możemy zabarwić go barwnikiem i zabieramy się za dekorację. Może moje pierniczki nie są najpiękniejsze, ale to pierwsze tak dekorowane maleństwa - zazwyczaj po prostu polewałam je lukrem z wody i pudru, więc jestem z siebie dumna. :)
A tu macie dzieło mojej przyjaciółki - koniopies. <3
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2013/12/swiateczne-pierniczki-z-lukrem.html