ßßß Cookit - przepis na Kruche ciastka waniliowe z czekoladą w wersji b&w

Kruche ciastka waniliowe z czekoladą w wersji b&w

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zapach wanilii i świeżo pieczonych ciastek, zapraszam Was serdecznie do prostego i pysznego przepisu. :)
SKŁADNIKI :
180 g miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki kakao
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii (osobiście uwielbiam jej smak, więc dodałam również 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
szczypta soli
polewa/dekoracja - biała i ciemna czekolada, troszkę mleka lub słodkiej śmietanki, czekoladowe dropsy, cukier cynamonowy, cukier kryształ
Masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy ziarenka z przeciętej na pół laski wanilii lub ekstrakt (lub jedno i drugie :) ). Dodajemy szczyptę soli oraz jajko i masę dokładnie mieszamy - użyłam miksera. Masę dzielimy na dwie części, pierwszą wykładamy na stolnicę, dodajemy połowę mąki i połowę wymaganej porcji proszku do pieczenia, zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Z pozostałej części maślanej masy, mąki, proszku oraz kakao zagniatamy ciemne ciasto i również wkładamy do lodówki. Gdy minie czas chłodzenia po kolei rozwałkowujemy oba ciasta na grubość ok. 3 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - obserwujcie ciasteczka, czas pieczenia jest orientacyjny, brzegi powinny być zarumienione. Ciasteczka studzimy na kratce i dekorujemy w dowolny sposób czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej wraz z mlekiem lub śmietanką i dodatkami, smacznego - zabrałam puszkę do babci, zniknęły w przeciągu 15 minut. :)
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2013/12/kruche-ciastka-waniliowe-z-czekolada-w.html