Wykonanie
Wczoraj wieczorem razem z cudowną Insuliną wpadłyśmy na pomysł wspólnego, nocnego, wirtualnego pieczenia. Wybór padł na mini serniczki z oreo, od dłuższego czasu miałam na nie ogromną ochotę. :) Inicjatywa przypadła do gustu kilku osobom i tak w babskim gronie przepiekłyśmy wczorajszą noc. :) Zapraszam do zapoznania się z przepisem i osobistego wypróbowania w domowym zaciszu, są przepyszne. :)
SKŁADNIKI :20 dag
twarogu20 dag
serka mascarponepół szklanki
śmietany 18 %15
ciastek oreo2
białka3 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżki
cukru1 łyżka
mąki tortowej
Ciastka rozdrabniamy (w blenderze, wałkiem bądź w każdy inny dający efekt sposób) i dzielimy na 3 części - spód mini serniczków,
ciastka, które dodamy do serowej masy oraz
ciastka do udekorowania wierzchu. Do papilotek wsypujemy po ok 1 łyżeczce pokruszonych
ciastek tworząc spód.
Twaróg,
mascarpone,
mąkę,
śmietanę,
białka,
cukier waniliowy i
cukier zwykły mieszamy dokładnie ze sobą, można zrobić to również mikserem choć moim zdaniem widelec w zupełności wystarczy. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy do niej pokruszone
ciastka przeznaczone do masy i mieszamy ze sobą. Napełniamy masą
serową papilotki, lekko dociskając masę, by skleiła się z
ciasteczkowym spodem. Na koniec mini serniczki dekorujemy pokruszonymi
ciastkami, pieczemy ok 30 minut w temperaturze 160 stopni, masa serowa powinna być całkowicie ścięta z wierzchu. Po wystygnięciu mini serniczków wkładamy je do lodówki do schłodzenia, smacznego Kochani! :)