Wykonanie
Kurki.. Obecnie możemy już kupić świeże od przydrożnych sprzedawców i w sklepie lub samemu wybrać się po nie do lasu. ;) Pamiętajcie - smażenie
kurek powinno trwać krótko, później
grzyby twardnieją i mogą stać się gorzkie. Piszę 'mogą' ponieważ wpisy na forach przestraszyły mnie nieźle, że sos się nie uda bo
kurki mi zgorzknieją, na szczęście strach był nieuzasadniony -sos wyszedł idealny. :)
Składniki :250 g
kurek2 średnie
cebulepół kostki
masła2-3 łyżki
śmietany do zup i
sosówświeża
natka pietruszkiświeży lub suszony
tymianeksól,
pieprzmąka z
wodą do zagęszczenia sosu
Cebule kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy połowę
masła, gdy się rozpuści dodajemy
cebulę i smażymy do złotego koloru. Gdy
cebula będzie gotowa dodajemy pozostałe
masło i
kurki (oczywiście wcześniej umyte i oczyszczone). Całość smażymy ok 5 minut, następnie wlewamy ok 3/4 szklanki
wody, całość dusimy ok 4 minut (dla wygody można przełożyć do garnka). Zdejmujemy patelnię/garnek z ognia i dodajemy
śmietanę. Garnek wraca na ogień, całość doprawiamy wedle uznania
solą i
pieprzem.
Pietruszkę i
tymianek drobno siekamy i dodajemy do sosu (ilość wg własnych upodobań). Jeśli stopień gęstości sosu nam odpowiada to na tym kończy się nasze gotowanie, jeśli jest jednak za rzadki, to w kubku mieszamy ze sobą dokładnie
mąkę i
wodę w proporcjach 1/3
mąki i reszta
wody po czym mieszaninę stopniowo dolewamy do gotującego się sosu sprawdzając poziom zgęstnienia.
Sos jest pyszny i delikatny, smacznego! :)