ßßß Cookit - przepis na Sos kurkowy

Sos kurkowy

nazwa

Wykonanie

Kurki.. Obecnie możemy już kupić świeże od przydrożnych sprzedawców i w sklepie lub samemu wybrać się po nie do lasu. ;) Pamiętajcie - smażenie kurek powinno trwać krótko, później grzyby twardnieją i mogą stać się gorzkie. Piszę 'mogą' ponieważ wpisy na forach przestraszyły mnie nieźle, że sos się nie uda bo kurki mi zgorzknieją, na szczęście strach był nieuzasadniony -sos wyszedł idealny. :)
Składniki :
250 g kurek
2 średnie cebule
pół kostki masła
2-3 łyżki śmietany do zup i sosów
świeża natka pietruszki
świeży lub suszony tymianek
sól, pieprz
mąka z wodą do zagęszczenia sosu
Cebule kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy połowę masła, gdy się rozpuści dodajemy cebulę i smażymy do złotego koloru. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy pozostałe masło i kurki (oczywiście wcześniej umyte i oczyszczone). Całość smażymy ok 5 minut, następnie wlewamy ok 3/4 szklanki wody, całość dusimy ok 4 minut (dla wygody można przełożyć do garnka). Zdejmujemy patelnię/garnek z ognia i dodajemy śmietanę. Garnek wraca na ogień, całość doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Pietruszkę i tymianek drobno siekamy i dodajemy do sosu (ilość wg własnych upodobań). Jeśli stopień gęstości sosu nam odpowiada to na tym kończy się nasze gotowanie, jeśli jest jednak za rzadki, to w kubku mieszamy ze sobą dokładnie mąkę i wodę w proporcjach 1/3 mąki i reszta wody po czym mieszaninę stopniowo dolewamy do gotującego się sosu sprawdzając poziom zgęstnienia. Sos jest pyszny i delikatny, smacznego! :)
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2013/06/sos-kurkowy.html