ßßß
Składniki :250 g kurek2 średnie cebulepół kostki masła2-3 łyżki śmietany do zup i sosówświeża natka pietruszkiświeży lub suszony tymianeksól, pieprzmąka z wodą do zagęszczenia sosuCebule kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy połowę masła, gdy się rozpuści dodajemy cebulę i smażymy do złotego koloru. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy pozostałe masło i kurki (oczywiście wcześniej umyte i oczyszczone). Całość smażymy ok 5 minut, następnie wlewamy ok 3/4 szklanki wody, całość dusimy ok 4 minut (dla wygody można przełożyć do garnka). Zdejmujemy patelnię/garnek z ognia i dodajemy śmietanę. Garnek wraca na ogień, całość doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Pietruszkę i tymianek drobno siekamy i dodajemy do sosu (ilość wg własnych upodobań). Jeśli stopień gęstości sosu nam odpowiada to na tym kończy się nasze gotowanie, jeśli jest jednak za rzadki, to w kubku mieszamy ze sobą dokładnie mąkę i wodę w proporcjach 1/3 mąki i reszta wody po czym mieszaninę stopniowo dolewamy do gotującego się sosu sprawdzając poziom zgęstnienia. Sos jest pyszny i delikatny, smacznego! :)